Tuesday, December 4, 2018

ARVAMUSLUGU: KOOLITOIT

 Igal kooliõpilasel peaks olema võimalus saada taimetoitu ja vegantoitu, kui ta seda soovib ning kuigi veganlus pole veel haridusasutuste sööklates eriti populaarne, on taimetoit koolides aina arvestatavam alternatiiv.
 Nii mõneski koolis, näiteks Rocca al Mare ja 32. Keskkoolis, pakutakse juba taimetoitu ning Tallinna Ülikoolis pakutakse nii taime- kui ka vegantoitu. Need aga pole ainsad koolid Tallinnas, kus seda laadi toitu pakutakse - mitmetes nn eliitkoolides on samuti taimetoitlustus populaarsust kogunud.

  Vegetaarlasel ega veganil pole mõtet ka koolitoitu ilma lihata võtta, kuna sellel lihtsalt ei ole mitte mingit toiteväärtust ega maitset. Me kõik oleme tutvunud algklassides taldrikureegliga: pool taldrikust on kaetud värviliste juurviljadega, üks veerand on täidetud erinevate muna-, liha- ja piimatoodetega ning viimasel veerandil on riis, makaronid, kartul jne. Meie koolil on taldrik aga hoopis teistmoodi, pool taldrikust on kaetud riisi, makaronide või kartuliga ning ühel veerandil on liha (heal juhul), viimane veerand jääb aga pahatihti õpilastel täitmata, kuigi seda võiks teha salatitega, mille suhtes on kooliõpilastel kõige suurem valikute mitmekesisus.
 
 Algselt tuleks üldse kooli salatid teha palju kvaliteetsemaks ja isuäratavamaks, siis ei kulu ka liialt palju lisaraha, et taime- või vegantoitu teha ning peale selle saavad ka lihasööjad täisväärtuslikke taimetoidulisandeid. Kui seda siiski ei ole võimalik teha siis võiks vähemalt teha tasulist taime- ja vegantoitu nendele õpilastele, kes seda soovivad. Lisaks võiks koolil olla iganädalane taime-/vegantoidu päev, et õpilaste seas teadlikkust tõsta.


Autor: Susanna Freivald

No comments:

Post a Comment