Wednesday, October 10, 2018

ARVAMUSLUGU

Kool = töö
Viimaste aastate jooksul on üha rohkem noori, kelle arvates võrdub tavaline koolipäev pika tööpäevaga. Õpilaste koormus on suur ning sellega kaasnevad tihtipeale väsimus, motivatsioonipuudus ja koguni keskendumishäired.
Koolis käiakse aastas üle 150 päeva. See teeb peaaegu poole aastast. Täiskasvanu nädalane töökoormus on 40 tundi ning keskkooliõpilasel on see peaaegu sama: 35-40 tundi, kuid lisaks toimub õppimine veel nädalavahetustel ning kodutööd, millest võib järeldada, et õpilaste koormus on isegi suurem. Koolipäev algab enamikus koolides 8.00 ning on täiesti normaalne, et päevas on 8 või koguni 9 tundi. Pärast seda minnakse tihti veel huviringidesse või trennidesse ning jõudakse koju alles hilja õhtul. Kindlasti on iga õpilane kuulnud, kuidas õpetajad räägivad, kui tähtis on kooli kõrvalt ka endale ja enda huvidele aega pühendada. Paraku saab just nimelt pikk koolipäev sellele suureks takistuseks ja lihtsalt ei ole aega ega jaksu kuhugi peale väsitavat päeva minna. See võib olla ka üks põhjus, miks paljud noored on füüsiliselt väheaktiivsed.
Samuti lisavad õpilastele koormust vähene uni ning suur kontroll- ja kodutööde hulk. Oma uneaega saab küll igaüks ise planeerida, kuid mõnel määral sõltub see siiski kodutööde hulgast. Kõik jõuab kaarega tagasi koolipäeva pikkuse juurde, sest selle tõttu jõuab õpilane hilja koju. Kontrolltööde paigutamist lapsed ise aga määrata ei saa. Nii võib ka näiteks 4 tööd ühele päevale sattuda ja enamikku õpetajaid ei huvita, et sel päeval juba on mõnes teises aines töö. Nii ei jäägi õpilasel muud üle kui terve öö üleval istuda, jõudes hommikul väsinuna ja tujutuna kooli.
Kui põhikoolis on tundide arv veel väiksem ja arvestatakse lastega rohkem, siis keskkoolis on teistsugune süsteem. Lisanduvad suunad ja vastavalt nendele valikained, mis teevad päeva veelgi pikemaks. Jah, õpilased on gümnaasiumis vanemad ning neil peakski suurem koormus olema kui põhikooli lastel, kuid mida vanemaks saada, seda rohkem lisandub ka ellu muid tegevusi peale kooli. Kuigi keskkooliharidus pole kohustuslik, soovitakse see suure hulga õpilaste poolt siiski omandada. Koolides on tihtipeale „valikained“, mis on kohustuslikud ja mida paljud isegi ei pruugi õppida soovida. Kui gümnaasium vabatahtlik on, siis võiksid ka sinna kuuluvad valikained vabatahtlikud olla.
Kool on tõesti vajalik koht ning olen arvamusel, et kõik võiksid peale põhikooli lõpetamist õpinguid jätkata. Samuti olen arvamusel, et õppesüsteemi võiks „sõbralikumaks“ muuta, vähendades õppekoormust ja lühendades koolipäevi, et õpilane läheks kooli hea tujuga ja osaleks tundides aktiivselt kaasa.  

Autor: Silvia Torn

No comments:

Post a Comment