Tuesday, April 23, 2019

ARVAMUSLUGU: KEELEÕPE

Mitme keele tundmine on väga kasulik ning tore on, et koolid üritavad veel rohkem võõrkeeli välja pakkuda peale inglise ja vene keele. Kuid minu arvates praegune keeleõppe süsteem ei tööta. Ma ei tunneta, et õppimine toimub nii efektiivselt ja toredalt kui võimalik.

Keelekursused tekitavad küll noortes huvi võõrkeele õppimise vastu,kuid tegelikult ei õpita isegi baasteadmisi ära, kui ei olda vastava keele keskkonnas terve õppe vältel. Probleemiks on ka kursuste vahed. Praegu on 12. klassidel c-keele kursused 2 korda aastas, nii et vahele jääb mitu kuud, enne kui tunnid uuesti algavad. Juhul kui individuaalselt lisaks õppimisega ei tegeleta, siis need tunnid on põhimõtteliselt ajakulu.

Minu soovituseks on terve keeleõppesüsteemi ümbertegemine. Tean, et see on arvatavasti raske, kuid proovida võib alati. Rohkem võiks fokuseerida omavahelisele suhtlusele, koos sarjade vaatamisele ning toredate mängude tegemisele. Tunnid peaksid olema järjepidevad, et ei tuleks liialt suuri pause vahele. Üleüldse võiks c-keel olla vabatahtlik gümnasistidele, sest mõnele õpilasele on tähtsad hoopis teised hobid/tegevused/tööd. Arvan ka, et oleks kasulik juba algklassidest alates mitmeid võõrkeeli lastele tutvustada,sest oma kogemusest oli mul nooremana palju kergem uusi asju õppida.

Aga lõppude lõpuks praeguse süsteemiga pead ikka ise õppima keelt, kui soovid seda osata. Koolitunnid on vaid väikeseks boonuseks. Mida nooremana alustad, seda parem, kuid kindlasti võid ka õppida 60 aastaselt uue keele ära. Autor: Susanna Freivald

No comments:

Post a Comment